Verbouwen. Een gipswandje plaatsen lukt soms zelf nog wel. Maar zodra er muren worden uitgebroken, of wanneer er een dakkapel moet worden geplaatst, dan treden er serieuze natuurkrachten in werking. Op zo’n moment is het nodig om er iemand bij te hebben die er verstand van heeft. Maar waar let je op bij het vinden van een aannemer? En hoe vind je er een die bij jou past? We geven je handige tips.

Welke soorten aannemers bestaan er?
Wanneer schakel je een aannemer in?
Hoe vind je een aannemer?
Via de branchevereniging of online reviews
Via bekenden
Via de architect
Via een andere aannemer
Hoe gebruik je de offerte van een aannemer?
Wat kost een offerte?
Wat te doen als je niet tevreden bent?
Aannemer in jouw buurt vinden


Welke soorten aannemers bestaan er?

Houd in je achterhoofd dat er een belangrijk verschil is tussen de aannemer zoals je die in de volksmond noemt, en de aannemer als gecertificeerde beroepskracht. Die laatste groep heeft allerlei diploma’s nodig. En ook daar zijn gradaties in. Het gaat in dit stuk over aannemers voor de projecten waar je als particulier zoal mee in aanmerking komt en waar je een coördinerende hand bij nodig hebt. Je aannemer is dan de eindverantwoordelijke.

Er zijn in principe 3 types beroepsaannemers, namelijk de hoofdaannemer, de nevenaannemer en de onderaannemer. Zoals de termen al doen vermoeden, coördineren de hoofd- en nevenaannemer van een bouwproject de werkzaamheden, waaronder die van de onderaannemers. Het komt regelmatig voor dat een vakman in de ene situatie als hoofdaannemer werkt, en in de andere als onderaannemer. Dat is meestal een kwestie van specialisatie.

Ter illustratie: het kan voorkomen dat 2 aannemers in een rijke wijk samen aan 2 opdrachten werken. De ene opdracht betreft de bouw van een binnenzwembad, en de andere een garage met zonnepanelen en een oplaadpunt voor een elektrische auto. Het is dan logisch dat de aannemer met de meeste ervaring met waterconstructies de bouw van het zwembad leidt, terwijl de aannemer met diepere kennis van elektra de garagebouw aanstuurt. Zo komt het voor dat aannemer 1 hoofdaannemer is in situatie 1, en aannemer 2 in situatie 2. Maar de expertise van beide aannemers is in beide situaties nodig.

Afhankelijk van de grootte van je opdracht, heb je aannemers nodig die alleen werken, of een aannemersbedrijf met productiepersoneel, zoals timmerlieden en metselaars. Voor de meeste verbouwingen is een aannemersbedrijf de betere optie. Het is voor jezelf wel zo handig, omdat je maar 1 contactpersoon hebt. Bovendien weet je zeker dat de verschillende vakmensen op elkaar zijn ingespeeld. Het is natuurlijk ook een optie om zelf op zoek te gaan naar de individuele bouwvakkers, en zo de coördinatie voor eigen rekening te nemen. Maar zodra het om een complexer bouwproject gaat, is dit niet aan te raden.


Wanneer schakel je een aannemer in?

Ook al wil je een deel van een verbouwing zelf doen, is het meestal slim om een pro naar je situatie te laten kijken. Die schept namelijk het overzicht over de werkzaamheden, en zorgt ervoor dat het een niet in de knel komt met het ander. Zo heeft hij of zij zicht op de volgorde waarin je bepaalde werkzaamheden uitvoert. We hebben het dan niet over het bouwen van een tuinmuurtje. Dat kun je net zo goed direct door de metselaar laten doen. Een aannemer is van toegevoegde waarde als je een meerdaags project uit laat voeren, of een project waarbij verschillende expertises nodig zijn. De bouw van een dakkapel is een voorbeeld van een klein project waarbij een aannemer handig kan zijn. Maar vooral als het gaat om grotere bouwprojecten, waarbij leidingen verlegd moeten worden, is een aannemer onmisbaar. In bepaalde gevallen is het wel nodig dat er al een ontwerp van een architect ligt. En misschien ten overvloede: wees op tijd.

Omdat een aannemer voor zijn werk bouwprojecten coördineert, heeft hij voor de meeste klussen ook de juiste contacten. Installateurs, elektriciens en schilders moeten op het juiste moment paraat staan. De aannemer heeft in het overgrote deel van de gevallen ervaring met de vaklui met wie hij of zij samenwerkt. Hij of zij weet dus wie te vertrouwen is. En als er iets niet naar wens gaat, weet je bij wie je moet zijn.


Hoe vind je een aannemer?

Je wilt een aannemer kunnen vertrouwen. Er zijn grofweg 4 manieren om een kwaliteitsgarantie te krijgen. Daar gaan we wat dieper op in.


Via de branchevereniging of online reviews

Er zijn in Nederland 2 grote autoriteiten ter garantie van bouwkwaliteit voor huizen, namelijk Bouwgarant en Woningborg. Aannemersbedrijven die bij één van deze brancheverenigingen zijn gecertificeerd hebben 2 voordelen. In de eerste plaats wordt hun werk met regelmaat gecheckt. Een ander voordeel is dat als een aannemer failliet gaat, het werk door een ander aangesloten bedrijf wordt voortgezet. Deze brancheorganisaties hebben een zoekfunctie op hun website die je helpt een aannemer in jouw buurt te vinden. Check eventueel ook de online reviews via een onafhankelijk reviewplatform. Vaak zegt de ervaring van klanten veel over de kwaliteit van het werk van een aannemer. Klantenvertellen is zo’n platform.


Via bekenden

Veel mensen kennen wel iemand die eens een verbouwing voor ze heeft geleid. Het is fijn om uit betrouwbare bron te weten dat je aannemer goed werk heeft afgeleverd. Meestal is mond-tot-mondreclame een uitstekende weg om een vakman te vinden. Maar let er wel op dat de klus die je de vakman of -vrouw in kwestie toevertrouwt, enigszins lijkt op die die je contactpersoon heeft uitbesteed. Een bijkomend voordeel van deze methode is dat je vaak bij regionale aannemers uitkomt. En die hebben een reputatie hoog te houden.


Via de architect

Architecten zitten in een actief netwerk rondom de bouw. Vaak zijn ze na het ontwerp nog lange tijd betrokken bij de bouw of de ontwikkeling. Zodoende kennen architecten voor kleinschalige bouwwerken diverse geschikte aannemers voor jou. Ze weten met wie ze de beste ervaring hebben, en kunnen je daar prima over adviseren.


Via een andere aannemer

Zoals we net al lieten zien: aannemers werken vaak in netwerkverband en vallen voor elkaar in. Heb je eerder al goede ervaring gehad met een bepaalde aannemer, en zoek je nu iemand voor een ander soort project? Je zou kunnen overwegen deze bekende om hulp te vragen. Een goed nieuw contact is snel gelegd.


Hoe gebruik je de offerte van een aannemer?

Een offerte geeft een beeld van de kosten die de aannemer in rekening gaat brengen. Het is niet automatisch een garantie voor de prijs. Die moet je apart afspreken. Je kunt dit vastleggen op papier. De offerte biedt als het goed is een lijst van de werkzaamheden die plaats gaan vinden en de materialen die daarvoor gebruikt gaan worden. De gouden tip is: vraag altijd minimaal 3 offertes op. Zo weet je zeker dat je een redelijke prijs krijgt geboden.


Wat kost een offerte?

Vaak is een offerte gratis. Vooronderzoek is echter altijd nodig, dus het is niet vreemd als een aannemer hier een bedrag voor vraagt. Hij of zij moet dit wel van tevoren aangeven. Wil je het zeker weten? Bespreek het dan even voordat je de aannemer het onderzoek laat doen. Daarmee mijd je misverstanden.

Een van de meest voorkomende misverstanden bij offertes is dat sommige aannemers niet altijd alle vaklieden in het document opnemen. Daar komen dan kosten bij kijken. Goed om even na te vragen. Bekijk ook goed of de prijs inclusief reiskosten is, huur van apparatuur en eventueel de benodigde vergunningen. Leg dat allemaal duidelijk vast.


Wat te doen als je niet tevreden bent?

Zijn er klachten, dan bespreek je die eerst met de aannemer zelf. Je bepaalt dan hoe de problemen worden opgelost, en binnen welke termijn. Kom je daar niet uit? Dan schakel je de geschillencommissie in. Zij helpen je stap voor stap door de kwestie heen, totdat je samen tot een eerlijke oplossing komt. Daar zijn eenmalig kosten aan verbonden, die je terugkrijgt als je in het gelijk wordt gesteld. Beide partijen kunnen tegen de uitspraak niet in hoger beroep. De aannemer moet hiervoor wel bij een brancheorganisatie zijn ingeschreven. Check dit dus van tevoren.


Aannemer in jouw buurt vinden

Weet je al wie je in wilt huren en zoek je het telefoonnummer, of ben je op zoek naar aannemers in jouw buurt? De Telefoongids kan je helpen er een aantal te vinden. Kijk ook of de aannemer is aangesloten bij een brancheorganisatie en kijk bij Klantenvertellen, dan kun je de reviews lezen. Denk ook aan referenties en kijk eventueel op klachtenkompas.nl. Dan weet je meteen dat er bij jouw aannemer niet al te gekke dingen zijn voorgevallen.

aannemer aannemersbedrijf