Mieren, kakkerlakken, ratten… Niemand zit op deze kleine kruipende gasten in huis te wachten. Als ze er eenmaal zijn, kan het aardige uitdaging zijn om ervanaf te komen. Afhankelijk van de soort en situatie, bepaal je of je er zelf iets aan gaat doen, of beter de ongediertebestrijding kunt bellen. 10 van de meestvoorkomende soorten ongedierte in Nederland, de oorzaak van hun komst en de bestrijdingswijze vind je hier.

Inhoud
1. Bestrijding van mieren
2. Bestrijding van duiven
3. Ratten bestrijden
4. Muizen
5. Kakkerlakken
6. Vliegen
7. Bedwantsen
8. Wespen
9. Zilvervisjes
10. Voedselmotten
Kom je er zelf niet uit?


1. Bestrijding van mieren

Mieren zijn prachtige kleine wezentjes die de natuur verrijken. Maar als ze je huis betrekken, dan worden ze knap vervelend. Er zijn verschillende soorten mieren, waarvan er 3 vaak in huis terechtkomen.

 1. De wegmier trekt meestal naar de voedselopslag in huis, waar het snel in aantallen toeneemt. Deze mier is 4 tot 5 mm lang. De beet van de mier is vervelend, maar niet gevaarlijk.
 2. Faraomieren zijn vrij klein, 3 mm, en hebben een lichtgele kleur. In tegenstelling tot andere miersoorten biedt deze soort een gevaar voor de volksgezondheid. Hij kan namelijk ziektes dragen.
 3. De Argentijnse mier is licht- tot donkerbruin van kleur en ongeveer 2 mm lang. Deze mier eet zoet voedsel, maar ook etensresten en andere insecten.

Hoe komt een mier het huis in?

Mieren worden vrijwel altijd aangetrokken door voedsel. Ze komen binnen via onzichtbare kieren in deuren, muren en ramen.

Wat kun je aan een mierenplaag doen?

Het is in eerste instantie belangrijk om te identificeren met welke miersoort je te maken hebt. De wegmier is vrijwel ongevaarlijk en is vaak zelf te bestrijden met een stofzuiger of een lokdoosje. De faraomier en de Argentijnse mier, daarentegen, vragen om professionele hulp. Heb je wegmieren, probeer dan het volgende:
Sluit je voedselbronnen goed af. Hersluitbare plastic verpakkingen zijn bijvoorbeeld effectiever dan papieren zakken, omdat die opengemaakt kunnen worden, en vaak uit zichzelf ook al kiertjes bevatten. Mieren zijn verlekkerd op eten, dus als ze weten dat ze dat bij jou niet kunnen vinden, gaan ze waarschijnlijk ergens anders naartoe.
Houd je binnenruimte schoon. Een kruimeltje kan al een grote aantrekkingskracht hebben op een mier. Zorg er dus voor dat je die direct verwijdert. Hetzelfde geldt voor andere voedingsresten, bijvoorbeeld op een bord. Vervang ook je vuilniszakken op tijd.
Verzegel de toegang tot je huis. Verplaats je in het formaat van de mier, en ga op zoek naar de kleinste gleufjes. Kit je deze goed af, dan heeft de mier geen toegang meer tot je huis. Dan kan hij zich daar ook niet meer voortplanten.
Verwar de mier met geuren. Mieren gebruiken geuren om hun omgeving te onderzoeken. Planten met sterke geuren verwarren mieren daarom danig, en schrikken ze af van hun missie naar jouw eten. Lavendelbloemen, tijm en andere reukplanten zijn daarom een goede oplossing.
Geurvallen. Heb je kleine hoeveelheden mieren van een onschadelijke soort, dan kun je deze met geurvallen goed bestrijden. De mier loopt dan de val in, en overlijdt door het gif. Verzeker jezelf ervan dat kinderen en huisdieren niet bij dit gif kunnen.

2. Bestrijding van duiven

In grote steden komt een groeiend aantal duiven voor. Alleen al in Amsterdam zitten er volgens de laatste tellingen zo’n 12.000. Deze dieren bedreigen de inwoners zowel op economisch als op gezondheidsvlak. Ze produceren een agressieve, zure ontlasting die slecht is voor façades, de stoep, balkons en raamkozijnen. De kosten voor renovatie lopen in de miljoenen per jaar. En wat te denken van de verspreiding van ziektes zoals salmonella? De opgedroogde uitwerpselen vernevelen, en zo verspreidt deze ziekte zich bij warm weer via de lucht. Duiven zijn vaak ook dragers van mijten en teken, die op mensen worden overgedragen.

De oorzaken van duivenplagen

Duiven worden overduidelijk getrokken door de grote hoeveelheid voedsel die mensen in steden achterlaten. Bovendien bieden steden mooie nestlocaties, zoals dakgoten, balkons en randen van muren. Dit zijn dan ook precies de plekken waar de uitwerpselen zich ophopen.

Maatregelen tegen duiven

Om te vermijden dat je balkon of vensterbank verandert in een toilet voor duiven, kun je diverse stappen ondernemen.
De duiven afschrikken. Er zijn diverse tools beschikbaar die uitstekend werken tegen duiven in het algemeen. Draaiende spiegels bijvoorbeeld, vinden ze behoorlijk irritant. Windmolentjes en nepkraaien werken ook. Het is wel belangrijk je te realiseren dat duiven zich in de stad snel moeten aanpassen. Je zult dus continu nieuwe oplossingen moeten vinden.
Stekels installeren. Stekelsystemen werken goed op vensterbanken, omdat ze duiven verhinderen te landen. Ze zien er misschien niet mooi uit, maar ze zijn uiterst effectief en verwonden de dieren niet.
Een net spannen. Heb je een groter oppervlak te beschermen, zoals een balkon, dan kan het zinvol zijn om een net te spannen. De duif kan nu niet meer lekker zitten en zal zich niet snel meer bij je nestelen.

3. Ratten bestrijden

Net als duiven, dragen ratten diverse ziektes over zoals tuberculose, tyfus en salmonella. Hun uitwerpselen zijn ook schadelijk voor onze leefomgeving. Ratten zijn slimme doorzetters die zich gemakkelijk aanpassen. Ze eten ongeveer alles en kunnen door behoorlijk nauwe gleuven heen komen.

Oorzaken voor ratten in huis

Ratten zijn meesters in het vinden van eten in je huis. Ze worden getrokken door open vuilnisbakken, etensresten en composthopen, maar ook door levensmiddelen die door het toilet zijn gespoeld. Ze komen binnen door pijpleidingen, elektrische leidingen, liftbuizen en kieren in de muur. Vindt een rat een warm huis, dan maakt hij het zich doorgaans gemakkelijk op zolder, waar hij een nest bouwt. De komst van een professionele bestrijder is altijd aan te raden.

Maatregelen tegen ratten

Heb je een rat in je woning gespot, dan is het zaak om zo snel mogelijk in actie te komen. Ratten kunnen enorme schade aanrichten. Ze gaan met hun scherpe, sterke tanden door alles heen wat ze in de weg staat. Je kunt het volgende doen:
De toegangswegen tot het huis afsluiten. Alle mogelijke entreepunten voor ratten moeten grondig worden onderzocht en afgegrendeld. Scheuren in de deur, bijvoorbeeld, of gaten in de ramen of muren, ventilatiepunten en drainagesystemen. Je kunt gaten barricaderen met gaas, en de riooltoegang afsluiten met terugslagbescherming.

De ratten geen voeding bieden. Dat houdt in dat je mijdt om levensmiddelen door te spoelen, geen etensresten op de composthoop gooit, de vuilnisbak goed afgesloten houdt en geen voeding voor huisdieren laat liggen.
Een kat aanschaffen. Dit is een eeuwenoude manier om rattenplagen te bestrijden. Een beetje kat vangt je rat met plezier.
Een rattenval installeren. Deze werken hetzelfde als muizenvallen. De ratten worden met aas gelokt, en gedood wanneer de val dichtslaat.
Een diervriendelijke val. Hiermee kan de rat levend worden gevangen. Het nadeel: de rat moet ver van huis worden achtergelaten, anders is deze zo weer terug. En vanaf dan weet hij waar hij niet moet komen.
Rattengif. Zeer effectief, maar niet echt diervriendelijk. En wees je ervan bewust dat dit ook aan kinderen en huisdieren levensbedreigende gezondheidsproblemen kan berokkenen. Mijd dus te allen tijde dat zij risico lopen.

4. Muizen

Net als ratten komen muizen af op opgeslagen voedsel. In gedrag en eigenschappen verschillen ze weinig van ratten. Ze zijn zeer bestendig, passen zich gemakkelijk aan en vermenigvuldigen zich snel. Ze voeden zich met alles wat ze in de keuken vinden, zoals nootjes, taarten, kaas, granen en ook insecten. Je kunt de aanwezigheid van muizen herkennen aan kleine, zwarte keuteltjes, vraatsporen aan kabels en meubels, en plakkerige urineresten op de vloer. Muizen zijn dan ook beruchte ziekteverspreiders.

Bestrijding van muizen

Muizen worden op dezelfde manier bestreden als ratten (zie hierboven). Waar het om draait, is dat je de toegangswegen blokkeert en voedingsbronnen ontoegankelijk maakt.

5. Kakkerlakken

Deze beesten zijn gevreesde bezoekers van de keuken, en niet zonder reden! Ze vervuilen voeding en dragen gevaarlijke ziektes over. Een uitbraak dien je direct heel serieus te nemen. Snelle actie is geboden. De meestvoorkomende kakkerlakken in Nederland zijn de Duitse en de Amerikaanse kakkerlak. Mannetjes zijn bruin en wijfjes zwart. Ze zijn bijzonder resistent. Zo zouden ze prima in staat zijn een explosie van een atoombom te overleven. Kakkerlakken zijn nachtdieren, die met name leven in een donkere, vochtige omgeving. Het zijn omnivoren, die gedijen op verrot eten.

Redenen van uitbraak

Er zijn diverse redenen voor een uitbraak van een kakkerlakkenplaag in huis. Meestal zijn de eitjes op de een of andere manier in huis terechtgekomen. Dat kan zijn gebeurd via fruit of via je kleding, op vakantie. Eenmaal binnen in een gebouw, verspreiden kakkerlakken zich doorgaans vrij eenvoudig van appartement tot appartement. Een gebrekkige hygiëne is meestal niet de oorzaak. Kleine hoeveelheden achtergebleven eten kunnen al een bron van problemen vormen.

Wat kun je doen tegen kakkerlakken?

Bestrijding van kakkerlakken is de verantwoordelijkheid van de huiseigenaar. Huur je je huis, dan is het belangrijk dat je het probleem op tijd signaleert. Tenzij de uitbraak aantoonbaar jouw schuld is, zijn de kosten dan ook voor de verhuurder. Ga je over op bestrijding, dan is het zaak om eerst op zoek te gaan naar de verblijfplek van de beestjes. Zoek in warme, donkere en vochtige plekken, zoals de badkamer, de meterkast of de locatie van je wasmachine. Vaak komen de kakkerlakken ’s nachts uit hun hol, dus dat is het beste moment om ze te vangen. Je kunt plakstrips gebruiken om de omvang van je probleem te peilen, maar als je de populatie wilt bestrijden, is tussenkomst van een professional noodzakelijk. Wil je de situatie toch verbeteren, dan kun je alvast 2 dingen doen.
Verzegel je voedsel goed. Door middel van hersluitbare plastic zakjes en goede potten versper je de weg van de kakkerlak naar het eten. Iets minder reden om te blijven, dus.
Maak de plekken van het nest grondig schoon. Hiermee zorg je niet direct voor een verwijdering van de plaag, maar verminder je wel de kans op ziekteverspreiding en explosieve groei van de kakkerlakken.

6. Vliegen

Er zijn in Nederland talloze vliegen en ze zijn allemaal vervelend. Sommige, zoals de groene vleesvlieg, kunnen ziektes verspreiden, en moeten dus snel bestreden worden. Ze kunnen voedsel contamineren door er eitjes in te leggen en bacteriën achter te laten. Want een vlieg die zo-even op een drol zat, kan kort daarna op je taartje gaan zitten.

Hoe komen vliegen in huis?

Vliegen komen normaal gesproken gewoon door het raam of de deur naar binnen. Ze worden daarbij gelokt door de geur van eten. Vinden ze een goede plek om te nesten, dan kunnen vliegen zich ook in je huis gaan voortplanten.

Maatregelen tegen vliegen

Je kunt individuele vliegen normaal gesproken op een vrij simpele manier bij je voedsel vandaan houden.
Tape. Plakstrips aan het plafond trekken vliegen door hun geur aan om een landing te maken. Eenmaal op de strip komt de vlieg er niet meer af.
De vliegenmepper. Een echte klassieker. Effectief en snel, voor wanneer die ene vlieg je op de zenuwen werkt.
Een hor. Omdat vliegen vaak door het raam naar binnen komen, is een hor een bijzonder effectieve structurele oplossing om ze buitenshuis te houden.
Eten afschermen. Met een vliegenkapje zorg je ervoor dat vliegen niet bij opgediend eten terecht komen. Wil je dat de vlieg überhaupt niet wordt gelokt, dan is afdekfolie een betere oplossing.
De vuilnisbak gesloten houden. Is deze dicht, dan kunnen vliegen er niet bij. Ververs hem in de zomer regelmatig, zodat de aantrekkingskracht minimaal blijft. Je kunt ook overwegen de prullenbak buiten te zetten.
Ruim etensresten direct op. Was de borden direct af of zet ze in de afwasmachine. Zo trek je de vliegen niet aan.

7. Bedwantsen

Je zou bedwantsen kunnen beschrijven als kleine vampiertjes. Ze drinken mensenbloed en leven vooral ’s nachts. De beestjes zijn flinterdun, hebben een roodbruine kleur en worden tussen de 3 en 5 mm lang. Omdat ze leven van mensenbloed, blijven bedwantsen altijd in de buurt van mensen. Ze verstoppen zich ’s nachts achter het behang, in scheuren in de muur, en in gebruikte dekens en stoffering.

Oorzaken voor bedwantsen in huis

Bedwantsen verspreiden zich, zoals de naam al suggereert, met name via bedden. Ze worden zodoende vaak van vakantie mee naar huis gebracht, bijvoorbeeld via de koffer of de kleding. Bedwantsen kunnen zich ook verstoppen in meubilair of uitgewisseld linnengoed.

Wat te doen tegen bedwantsen?

De truc is om de verstopplek van de bedwantsen op te sporen en de insecten daar te vernietigen. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan.
Doorloop je appartement. Ga daarvoor met een loep langs de kiertjes van je huis, en kijk of je de beestjes ergens kunt bekennen.
Doe besmet meubilair weg. Als je ontdekt dat de bedwantsen zich schuilhouden in een oude stoel of bank, raden we je aan deze bij het grofvuil te zetten. Is het niet de ophaaldag? Dan breng je hem naar de stortplaats.
Was je linnengoed. Om bedwantsen te bestrijden, dien je de lakens zo heet mogelijk te wassen.
Stoom je matras. Dekens en matrassen kun je het beste goed stomen. Je kunt een stoommachine van iemand lenen, maar deze zijn ook beschikbaar via een winkel als Boels. Denk ook aan een professionele matrasreiniger die gebruikmaakt van een uv-stofzuiger.
Los van deze tips, is het bij een uitbraak zeer aan te raden om voor een professionele ongediertebestrijder te kiezen. Dan weet je zeker dat je bedwantsprobleem effectief wordt verholpen.

8. Wespen

Eigenlijk horen wespen niet in dit rijtje thuis, omdat ze juist tot de helpers behoren, en minder tot de boosdoeners. Wist je bijvoorbeeld dat wespen zich voeden met diverse soorten ongedierte, zoals bladluizen? Ben je niet allergisch, dan vormen wespen nauwelijks een bedreiging. Maar een steek kan natuurlijk wel knap irritant zijn. En de aanwezigheid van wespen op je balkon op een warme zomeravond, is niet direct goed voor de sfeer.

Oorzaken voor wespen in huis of in de tuin

Wespen worden aangetrokken door suikerhoudend voedsel en vlees. Deze insecten ruiken extreem goed, en zullen altijd de kortste weg naar jouw maaltijd vinden. Merk je op dat er zich veel wespen in je buurt bevinden? Dan heb je waarschijnlijk een wespennest. Dakpannen vormen een goede vestigingsplek.

Mogelijke maatregelen tegen wespen

Een wespennest in de buurt van je huis verwijder je het beste met een professionele ongediertebestrijder. Help hem daar niet bij, anders word je waarschijnlijk gestoken. Zie je maar een klein aantal wespen in je buurt, en lijkt tussenkomst van een pro je overbodig? Dan kunnen deze tips van pas komen.
Dek eten en drinken buiten af. Zo kan de wesp er niet bij, en krijg je hem niet per ongeluk in je mond.
Ruim gevallen fruit op. Wespen hollen bijvoorbeeld appels graag uit. Stap je er per ongeluk met blote voeten op, dan kun je rekenen op een flinke steek.
Draag geen kleurrijke kleding of parfum. Wespen kunnen geobsedeerd raken door je outfit of je geurtje, vooral als het iets met bloemen betreft.
Lok de wespen weg van je eten. Dit kun je bijvoorbeeld doen door iets zoets op een afstandje te zetten. Een wespenval kan eventueel een einde aan de wesp maken.
Schrik de wespen af. Hiervoor kun je citroenschijven gebruiken, tea-tree-olie of kruidnagels.

9. Zilvervisjes

Zilvervisjes zijn plusminus 1 cm grote, metalig uitziende en snelle beestjes. Het zijn nachtdieren, die overdag verblijven in warme plekken met een hoge luchtvochtigheid. De badkamer en bijkeuken zijn goede plekken. Ze vormen niet direct een gevaar voor de gezondheid, maar voeden zich juist met mijten en helpen mensen daarmee. Maar omdat ze ook papier eten, kunnen ze wel schadelijk zijn.

Oorzaken voor zilvervisjes in huis

Als zilvervisjes genoeg eten vinden, zoals huismijt, kleding, behang en boeken, en als de luchtvochtigheid voldoende voor ze is, dan komen ze voor in gleuven en kieren van het huis. Ze planten zich onder zulke omstandigheden snel voort.

Stappen tegen zilvervisjes

Wat kun je doen tegen zilvervisjes?

Goed luchten! Deze flexibele insecten worden het best aangepakt met een goede doorluchting van het huis. Mijd luchtvochtigheid, vooral na het douchen en het wassen. Lucht liefst meerdere keren per dag.
Maak de kieren en de gleuven in de badkamer dicht. Zo sluit je hun woonruimte af, en verdwijnen de beestjes vanzelf.
Lok ze. Je kunt zilvervisjes vangen met een vochtige doek met suiker erop.

10. Voedselmotten

De motten die je hoofdzakelijk in de keuken treft, zijn de bruine huismot, de meelmot en de vruchtenmot. Sommige motten kunnen wel tot 2cm groot worden. Ze eten vooral meel, granen, gedroogd fruit en nootjes.

Oorzaken voor voedselmotten in huis

Voedselmotten komen normaal gesproken als eitjes via besmette producten de keuken binnen. Daar voeden ze zich aan de inhoud van de verpakking en groeien langzaam uit tot larven die klaar zijn om te verpoppen. Vervolgens vliegen ze uit, en maken ze zich klaar om zich verder te vermenigvuldigen, liefst door eitjes te leggen in eten in de buurt. Het komt ook voor dat ze de keuken via het raam invliegen. Je herkent de aanwezigheid van motten door de gesponnen draden van larven, schade aan verpakkingen en resten van verpoppingen.

Welke maatregelen kun je treffen tegen voedselmotten?

Gooi besmet voedsel meteen weg. De motten kunnen zich hier anders razendsnel vermenigvuldigen, en een ware plaag worden.
Blaas geïnfecteerde dozen en kasten uit met een föhn. De hitte doodt de onzichtbare eitjes en maakt ze zo onschadelijk.
Sluit al je nieuw aangekochte voeding luchtdicht af. Zo komen de larven en de volgroeide motten er niet in, en put je hun voorraden uit.
Gebruik mottenpapier. Dit trekt motten aan via hun reuk, en plakt ze genadeloos vast. Hiermee test je of er nog motten in je keuken zitten.
Is de besmetting ernstig? Je zou dan parasiterende sluipwespen kunnen inzetten. Deze leggen eitjes in de larven van motten, die ze van binnenuit opeten. Je kunt sluipwespen kopen in het tuincentrum.

Kom je er zelf niet uit?

Zoals je ziet, is er in veel gevallen aardig wat te doen tegen een uitbraak van ongedierte. Maar er zijn ook situaties waarin je beter een nabije ongediertebestrijder belt. Wie in jouw buurt het beste kan helpen, ontdek je hier.

Zoek een ongediertebestrijder in jouw buurt

Of bekijk een overzicht van ongediertebestrijders per provincie via De Telefoongids & Gouden Gids

 1. Ongediertebestrijding in Groningen
 2. Ongediertebestrijding in Friesland
 3. Ongediertebestrijding in Drenthe
 4. Ongediertebestrijding in Overijssel
 5. Ongediertebestrijding in Flevoland
 6. Ongediertebestrijding in Gelderland
 7. Ongediertebestrijding in Utrecht
 8. Ongediertebestrijding in Noord-Holland
 9. Ongediertebestrijding in Zuid-Holland
 10. Ongediertebestrijding in Zeeland
 11. Ongediertebestrijding in Noord-Brabant
 12. Ongediertebestrijding in Limburg